Що потрібно знати про кріп. Як вибирати, де зберігати та до чого додавати






Важко навіть уявити собі українську кухню без зеленого ароматного кропу. Здавалося б, що нового, окрім смаку, може повідати нам ця звична зелена травичка? 



Насправді, окрім приємного смаку, апетитного аромату, кріп володіє ще й цілющими властивостями.


У середньовічній Європі кріп вживали не лише як смакову приправу. Вважалося, що він чудово зміцнює пам’ять, нерви, волосся та нігті.


Єгиптяни знали про цілющу дію ефірної олії кропу і користувалися кроповим відваром при головних болях.


У стародавньому Римі та Греції поети оспівували кріп у віршах, юнаки дарували букети з кропом коханим, гілочки кропу розвішували по кутках оселі, оскільки запах кропу здатний відлякувати комах, а вінками з кропу нагороджували олімпійських переможців.


Лікувальні властивості


Лікувальні властивості кропу були відкриті багато століть тому, проте наукове підтвердження цьому отримали не так давно. Виявляється, кріп – дуже сильний антиоксидант. Завдяки великій кількості аскорбінової кислоти і кверцетину (флавоноїд рослинного походження, що має протинабрякову, спазмолітичну та протизапальну властивість) він виводить токсини з організму. Ефірні олії кропу допомагають очистити дихальні шляхи в разі прояву алергічного кашлю, а в разі виникнення алергічного свербежу сприяють загоєнню шкіри.


Окрім аскорбінки, у зелені і насінні кропу великий вміст вітамінів, а також каротину і різних мінеральних речовин – кальцію, заліза, магнію, калію, фосфору.


Зелень кропу знижує артеріальний тиск, стимулює роботу серця при перевтомі, має сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію, заспокоює нервову систему при безсонні.


Через протизапальні та послаблюючі властивості кропу відвар з нього здавна використовували для полегшення кишкових кольок у немовлят.


Завдяки флавоноїдам і вітамінам групи B, що містяться в кропі, жінки, що регулярно вживають цю пряну травичку, можуть налагодити менструальний цикл і полегшити періодичні болі.


До чого додавати кріп


Свіжий кріп чудово поєднується з будь-якими овочами, а також спеціями, молочними продуктами, стравами з риби, картоплі, яєць. Ця зелень чудово смакує у салатах, перших стравах і соусах. При кип’ятінні кріп втрачає аромат, саме тому його рекомендується додавати у вже готову страву.


Його додають в м’ясні, рибні, грибні, холодні закуски, салати, вінегрети. Тонкий ароматичний відтінок надає він холодним і гарячим супам, добре поєднується з другими стравами зі свинини, баранини, телятини, курки, індички, качки, дичини, риби. Додають посічений кріп у кисломолочні страви, приправляють начинки для несолодких пирогів.


Як вибирати і де зберігати кріп


Вибирати краще свіжі пучки кропу, які мають яскравий аромат і соковитий зелений колір. Зів’ялий кріп втрачає не тільки свій зовнішній вигляд, а й аромат та частину вітамінів.






У кулінарії кріп найчастіше вживають у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Сушений кріп щодо енергетичної цінності вдвічі, а то й втричі перевершує свіжий. Висушити гілочки кропу досить легко, розклавши зелені гілочки на папері або полотні. Головне – виділити для цього достатньо простору і обрати добре вентильоване приміщення. Час від часу ворушити зелені стебла, щоб просушувався рівномірно. Бажано сушити кріп не під прямим сонячним промінням, оскільки воно руйнує його корисні властивості. Сушений кріп зберігати у полотняній торбинці або ємності для сипучих продуктів.


Ще один чудовий спосіб тривалого зберігання кропу – заморожування. Можна просто покласти дрібно порізаний кріп у торбинку і помістити в морозильну камеру. А можна покласти по дрібці у формочки для льоду і залити олією – такий спосіб зручний для приготування соусів та салатів.


Для особливо затятих «кропників» існує навіть спосіб, який дозволяє ласувати свіжою зеленою пряною травичкою цілу зиму. Для цього потрібно його просто посіяти насіння кропу в невеличку ємність із удобреною землею. У міру того, як зеленітиме і зростатиме рослинка, відщипувати від неї свіжі гілочки і споживати у будь-яких стравах.


Протипоказання


Лікарі не рекомендують захоплюватися стравами, рясно приправленими кропом, при діареї і під час вагітності, оскільки кріп тонізує мускулатуру кишківника і матку.


З великою обережністю слід приймати в їжу кріп людям зі зниженим тиском. У гіпотоніків він може викликати слабкість, погіршення зору і навіть непритомність. Також кріп протипоказаний тим людям, які мають індивідуальну непереносимість компонентів, що містяться в даному рослині, або алергію на них.






Джерело


4859591_802c334e434debcb4ca2c0cb69a88eb6 (479x361, 130Kb)

 

Uspejte kupit so skidkoj 50 %

 

5708540_Svami_Dashi_raskril_tainy_pomoshi_ludyam (700x470, 902Kb)



 

6137602_preparatspartagendliapotencii (615x408, 126Kb)

 

https://tinyurl.com/ycq879zj — bay in site - https://vk.com/spartagen_potencija


 

6086267_Bronze_Activator_Kapsyli_dlya_zagara_vnytrennego_primeneniya (700x464, 844Kb)



Комментарии